Stopt de Trump revolutie?

Op 6 november gaat Amerika voor de tussentijdse verkiezingen naar de stembus. Amerika kiest een nieuw Huis van Afgevaardigden (435 zetels) en een derde van de Senaat (35 zetels). Daarnaast wordt er in 36 staten een nieuwe gouverneur gekozen en wordt er over een tal van lokale onderwerpen, zoals de legalisering van marihuana, gestemd.

De tussentijds verkiezingen voor het Congres zijn een referendum over het presidentschap van Donald Trump. En dat beseft Trump heel goed. Hij voert al weken campagne voor Republikeinse politici in verschillende staten, maar heeft in deze bijeenkomsten vooral over zichzelf. Trump heeft onder andere in Montana, Arizona, Texas, Tennessee en Florida campagne gevoerd. De staten Pennsylvania, Wisconsin en Michigan, die hij in 2016 van Hillary Clinton won, bezoekt hij niet.

Tijdens de bijeenkomsten van Trump wordt de retoriek steeds harder. Trump heeft het niet over de economie waar het erg goed mee gaat. Er kwamen onlangs weer 250.000 banen bij. Trump vindt de economie een saai onderwerp en het motiveert zijn aanhangers niet. Daarom valt hij, net als 2016, terug op zijn favoriete thema: immigratie. De angst voor de karavaan die door Mexico trekt benoemt Trump in elke campagnebijeenkomst. Er is sprake van een Invasie en hij zegt dat de Republikeinen de grenzen zullen sluiten. Ook heeft Trump 5200 extra militairen naar grens gestuurd. Het allemaal zwaar overdreven. Democraten willen volgens Trump de grenzen open gooien, zodat terroristen en moordenaars Amerika zullen overspoelen. En dit schrikbeeld werkt goed bij de achterban van Trump. Maar het schrikt meer gematigde kiezers, die in 2016 op Trump stemde, af. Of de tactiek in 2018 werkt is afwachten. De aanvallen op de Democraten en de fake news media worden harder. Het campagneteam van president Trump lanceerde dit spotje. Nieuwszender CNN besloot het niet uit te zenden, omdat het racistisch zou zijn.

Uit peilingen, voor wat die waard zijn, blijkt dat de Democraten een grote kans hebben, zo’n 85 procent, om de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden op de Republikeinen te heroveren. Daarvoor moeten ze 23 zetels winnen. Het tegenovergestelde geldt voor de Senaat, Daar zullen de Republikeinen waarschijnlijk, ook zo’n 85 procent kans, de meerderheid houden. Die meerderheid is nu slechts twee zetels (51 tegenover 49) en de verwachting is dat Republikeinen nog één of twee zetels winnen.

Staten waar het interessant en spannend wordt zijn onder andere Georgia, Florida, Arizona en Texas. De Democraat Stacey Abrams kan de eerste zwarte gouverneur van Georgia worden. In Florida kan de burgemeester van Tallahassee, Andrew Gillum, de eerste zwarte gouverneur van de Sunshine State worden. In Arizona is de strijd spannend, nu senator Jeff Flake besloot zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen. In Texas neemt het nieuwe Democratische wonderkind Beto O’Rourke het op tegen de zittende Republikeinse senator Ted Cruz. De kans dat O’Rourke wint is klein, maar als hij in het diep rode Texas maar nipt verliest, is dat een opsteker voor de Democraten die denken dat het in de toekomst mogelijk moet zijn om Texas blauw te kleuren.

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de opkomst. In veel staten kunnen mensen al eerder stemmen, het zogenoemde early voting. Dat kan in staten als Georgia en Florida. Uit de cijfers blijkt dat de opkomst veel hoger ligt dan bij de tussentijdse verkiezingen in 2014. De totale opkomst was toen 36,4 procent. In veel staten is bij early voting de opkomst hoger dan vier jaar geleden, Vooral veel jonge kiezers, die voor het eerst mogen stemmen maken gebruik van hun stem om een boodschap te sturen aan president Trump, maar ook aan de gevestigde orde, de elite in Washington. Maar het verschil tussen winst of verlies is klein en zal voor de Republikeinen zitten tussen de mensen die in de buitenwijken van de grote steden wonen. En dan vooral onder de hoogopgeleide vrouwelijke kiezers.

Verlies zou voor de Republikeinen en president Trump dramatisch zijn, De Democraten kunnen bij een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden de plannen van Trump blokkeren en zullen onderzoeken starten naar zijn handel en wandel, zoals naar zijn belastingen een andere dubieuze praktijken van zijn familieleden. De laatste twee jaar van zijn termijn zal Trump dan bijna niets voor elkaar krijgen. De Trump revolutie komt dan enigszins tot stilstand.

Een verlies zal Trump niet toegeven, maar het zal wel zijn ego schaden. Hij zal de schuld waarschijnlijk bij de leiding van de Republikeinse partij of de kandidaten leggen. Of hij zoekt een andere zondebok. Dat het misschien met zijn eigen retoriek en beleid te maken zou kunnen hebben zal niet bij hem opkomen, Het gevolg is dat de campagne van 2020 waarschijnlijk nog harder zal worden, Het is een vervolg van deze ongemeen harder en giftige verkiezingen, maar dan nog een tandje harder. De Trump trein dendert vooralsnog voort, maar na 6 november waarschijnlijk minder snel.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Florida, Georgia, Huis van Afgevaardigden, Immigratie, Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Senaat, Texas en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.