Biden is nieuwe Clinton

Toekomst van Democraten ligt niet bij Biden

Na maanden van speculeren is er duidelijkheid. Voormalig senator en vice-president Joe Biden doet mee aan de presidentsverkiezingen van 2020. Biden stapt in de race na lang getwijfeld te hebben en is de zoveelste kandidaat in een zeer divers veld aan kandidaten. Nog nooit was een groep potentiële presidentskandidaten zo divers.

Biden is populair onder het gematigde deel van het electoraat. Biden ging, nog voor hij officieel bekend maakte dat hij mee zou doen, aan kop in de peilingen. Dat heeft vooral te maken met zijn naambekendheid. Hij was acht jaar lang vice-president onder president Obama en dat heeft er voor gezorgd dat veel mensen hem kennen. Kandidaten, zoals Tulsi Gabbard, Amy Klobuchar en Andrew Yang moeten aan hun naamsbekendheid werken. Dat hoeft Biden niet te doen en dat werkt in zijn voordeel.

Het is tegenwoordig standaard dat presidentskandidaten via een video hun kandidatuur bekendmaken. Joe Biden deed dat ook. Maar zijn video was toch anders dan bij de andere kandidaten. Biden opende in zijn video de aanval op Donald Trump. Andere kandidaten spreken over hoop, verandering en willen het land weer verenigen. Biden is specifieker en geeft aan dat hij klaar is om het op te nemen tegen Donald Trump.

Biden haalde in de eerste 24 uur na zijn bekendmaking een record bedrag aan geld op. Meer dan elke andere kandidaat. En geld is belangrijk. Terwijl andere kandidaten het geld vooral moeten inzetten voor hun naamsbekendheid kan Biden het geld voor andere dingen inzetten.

President Trump ziet Biden overigens als zijn voornaamste bedreiger en gaat er van uit dat hij het volgend jaar tegen hem op moet nemen. Trump verwelkomde Biden via een tweet.

Door de aanval op Trump te openen maakt Biden dezelfde fout als Clinton in 2016. Zij sprak vooral over wat fout was aan Trump dan over haar eigen ideeën en plannen te praten. Biden denkt dat hij de voorverkiezingen eenvoudig zal overleven en richt zich al op het gevecht met Trump. Maar de voorverkiezingen zullen een bloedbad worden, Met zo veel diverse kandidaten met uiteenlopende standpunten zal het gevecht om de Democratische nominatie een bloedige strijd worden. De strijd en het diverse veld van kandidaten representeert ook de richtingen strijd binnen de Democratische partij. Er is een gematigde vleugel, waar toe de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi behoort en kandidaten als Joe Biden en senator Amy Klobuchar. Er is een linkse en progressieve vleugel waar senator Bernie Sanders en Elizabeth Warren onder vallen. En deze linkse vleugel wordt steeds invloedrijker. Plannen die Sanders in 2016 noemde en toen controversieel waren, worden nu door meerdere presidentskandidaten omarmd.

Biden zal het dus nog zwaar krijgen tijdens de voorverkiezingen. De Democratische partij is volledig veranderd en heeft een ruk naar links gemaakt. Biden is van de oude stempel. Hij is een tweede Clinton. Hij behoort tot de oude generatie. En een nieuwe Clinton, in de persoon van Joe Biden, is niet wat de Democraten nodig hebben. Joe Biden is niet de toekomst van de Democratische partij.

Biden heeft de afgelopen jaren niet opgelet. Als hij dat wel had gedaan, dan had hij zich niet kandidaat gesteld. De Democratische partij is veranderd en dat zie je aan alle kandidaten die de afgelopen maanden in de verkiezingsrace zijn gestapt. Daarnaast heeft Biden zo’n lange carrière met nogal wat controversiële besluiten, waar zijn Democratische tegenstanders hem mee om zijn oren zullen slaan. Als senator stemde hij voor strengere misdaadwetten waardoor veel zwarte Amerikanen in de gevangenis belanden en hij stemde voor de Irak-oorlog. Al zijn bagage en politieke ervaring, wat normaal een voordeel zou moeten zijn, werkt in dit geval tegen hem. En de beschuldigingen van vrouwen over zijn iets te innige knuffels helpen ook niet.

Het is de derde keer dat Biden een poging doet om president te worden. Hij probeerde het in 1988 en in 2008, maar stapte toen als snel uit de race toen duidelijk werd dat de strijd tussen Barack Obama en Hillary Clinton zou gaan. Over het algemeen is drie keer scheepsrecht, maar in dit geval gaat dat niet op.

De wereld is veranderd en daarmee ook de dynamiek in de Democratische partij en daar is geen plaats meer voor mensen als Joe Biden. Het is tijd dat een nieuwe getalenteerde generatie Democratische politici het nu voor het zeggen krijgt. Mensen, zoals Joe Biden lijken dat niet te begrijpen. En zo zou de kandidatuur van Joe Biden, mocht hij ver komen, wel eens een voorbode kunnen zijn voor nog eens vier jaar Donald Trump. En dat is iets wat de Democraten, tot welke stroming ze ook behoren, absoluut willen voorkomen.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.