Dalend vertrouwen

Amerikanen hebben weinig vertrouwen in de democratische instituties. Maar misschien is weinig vertrouwen iets te positief. Wantrouwen is wellicht een betere omschrijving. Na de uitspraak van het Hooggerechtshof in de zaak Roe v. Wade is het vertrouwen in het hof gedaald.

Ook zijn Amerikanen niet meer zo trots op hun eigen land of om Amerikaan te zijn. Slechts 38 procent van de Amerikanen is trots om Amerikaan te zijn en dat is het laagste percentage sinds 2001. Het patriotisme waar Amerika zo bekend om staat is dus gedaald.

Gemiddeld was 55 procent van de Amerikanen trots om Amerikaan te zijn. Sinds 2015 kwam dat percentage niet onder de 50 procent. Die lage score komt door een daling onder onafhankelijke kiezers en Republikeinen. Onder Republikeinen daalde de ‘trotsheid’ van 75 procent naar 58 procent. Bij onafhankelijke kiezers daalde dat van 41 procent naar 34 procent.

Zestig procent van de Amerikanen, waaronder 67 procent vrouwen, is het oneens met de uitspraak van het Hooggerechtshof om Roe v. Wade, het federale recht op abortus, af te schaffen. Een ruime meerderheid is tegen de afschaffing van het federale recht op abortus. Door onder andere de uitspraak in Roe v. Wade is het vertrouwen in het Hooggerechtshof sterk gedaald. Een minderheid beslist iets wat de meerderheid van de Amerikaanse bevolking niet wil.

Ook het presidentschap is impopulair. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat het vertrouwen in het presidentschap is gedaald van 38 procent in 2021 naar 23 procent in 2022. Van de 14 instituties die Gallup onderzoekt sinds 1973 is het vertrouwen dat Amerikanen hebben in instituties slechts 27 procent. Zo laag is het nooit geweest.

Dat het presidentschap impopulair is heeft wellicht ook te maken met wie er in het Witte Huis zit. Niet alleen is het vertrouwen in het presidentschap gedaald ook de populariteit van Joe Biden is dramatisch gedaald. Uit een peiling van Monmouth University blijkt dat slechts 36 procent van de Amerikanen vindt dat Biden zijn baan goed uitvoert.

In vergelijking met zijn voorgangers zit Biden niet ver boven het percentage van Donald Trump. De populariteit van Trump was 34 procent in januari 2021. Barack Obama scoorde 40 procent in 2013 en 2014. In oktober 2008 had slechts 25 procent van de Amerikanen nog vertrouwen in George W. Bush. En Bill Clinton had in juni 1993 nog de steun van 37 procent van de Amerikanen.

Maar het verschil is dat de percentages van Trump en Bush werden gemeten toen ze in hun laatste jaar zaten. Biden is op de helft en scoort nu al heel laag. De oorzaken zijn duidelijk. Inflatie, inflatie en inflatie. Alles wordt duurder en er zijn tekorten. Biden kan door de instabiliteit in de wereld, onder andere door de oorlog in Oekraïne, vrij weinig doen. Maar Amerikanen houden hem er wel voor verantwoordelijk.

Biden had beloofd om het land weer te herenigen. Hij zou een bruggenbouwer zijn, maar met een dalend vertrouwen in instituties en in hem als president, lijkt dat een onmogelijke opgave. Mede door zijn impopulariteit is de poging om het land weer bijeen te brengen mislukt. En met de grote verdeeldheid in het land gaat dat ook niet lukken.

Het dalende vertrouwen in de instituties is al langer aan de gang, maar na de uitspraken van het Hooggerechtshof zorgt dit ervoor dat het vertrouwen in de Amerikaanse democratische instituties verder daalt.

De vraag is hoe het vertrouwen weer hersteld kan worden. De signalen zijn niet positief. Amerika wankelt en de politieke burgeroorlog staat op het punt van beginnen of is volgens sommigen al begonnen. En als het vertrouwen in democratische instituties verdwijnt en de democratie wordt ondermijnt dan is dat verontrustend en geen goed teken voor de toekomst.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Nieuws/Amerika/VS, Peilingen, President Biden/Joe Biden en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.