Historische vervolging

Donald Trump wordt vervolgd. Hij is officieel aangeklaagd door het openbaar ministerie in Manhattan, New York. Trump wordt vervolgd voor het betalen van zwijggeld aan porno actrice Stormy Daniels waar Trump een korte affaire mee zou hebben gehad. Trump zou dit onrechtmatig hebben gedeclareerd als ‘juridische kosten’ en dat is een overtreding van de campagneregels. Er is sprake van fraude. Trump zou zijn fixer Michael Cohen opdracht hebben gegeven om 130.000 dollar aan Daniels te betalen, zodat het verhaal niet naar buiten zou komen en het zijn verkiezingscampagne in 2016 niet zou schaden. Cohen ging voor het overtreden van de regels 3 jaar de cel in.

Wat de officiële aanklacht precies is, is nog onduidelijk, maar Amerikaanse media melden dat er waarschijnlijk 30 aanklachten tegen Trump zijn.

De zaak rondom het betalen van zwijggeld aan Stormy Daniels waar Trump nu voor wordt vervolgd komt van de openbaar aanklager in New York. De Democraat Alvin Bragg heeft waarschijnlijk zoveel sterk bewijs aan een grand jury voorgelegd dat die heeft besloten dat Trump aangeklaagd kan worden en kan worden vervolgd.

De zaak die in New York dient is opmerkelijk omdat het hier wellicht om fraude gaat en Trump er misschien met een boete vanaf kan komen. Het onderzoek van de rol van Trump bij de bestorming van het Capitool, waar een speciaal aanklager onderzoek naar doet, de geheime documenten die Trump in Mar-a-Lago had en de poging om de verkiezingsuitslag in Georgia om te buigen in zijn voordeel zijn ernstigere vergrijpen. Maar Bragg is er van overtuigd dat hij Trump wellicht in deze zaak achter de tralies kan krijgen. Fraude en de verkiezingsregels overtreden en om iets te verdoezelen ziet Bragg als een misdrijf.

Dat Trump wordt vervolgd is historisch. Nog nooit is een voormalige president en iemand die opnieuw een kandidaat is voor het presidentschap vervolgd. Maar het is het zoveelste hoofdstuk in de Trump saga. Trump was de eerste president zonder enige politieke ervaring werd gekozen. Er werd twee keer een impeachment procedure tegen hem gestart, maar hij werd twee keer vrijgesproken omdat de Republikeinen hem de hand boven het hoofd hielden. En hij was de eerste president die weigerde zijn verlies bij de verkiezingen te erkennen en heeft op allerlei manieren geprobeerd om de uitslag alsnog in zijn voordeel om te buigen.

Trump noemt de vervolging een politieke heksenjacht en ging tegen de openbaar aanklager Alvin Bragg te keer. Hij noemde hem een psychopaat en noemde de rechtszaak het grootste politieke proces dat Amerika ooit heeft gehad.

De Republikeinen schreeuwen moord en brand en scharen zich massaal achter Trump. Zij vinden dat het een politiek proces is. Afgevaardigde Marjorie Taylor Greene roept de MAGA aanhang op te gaan protesteren bij de rechtbank als Trump daar wordt voorgeleid. Alle verloven van de politieagenten van New York zijn ingetrokken.

Dat de Republikeinen Trump steunen is logisch opportunisme. Zij weten dat zijn achterban Trump steunt en deze MAGA aanhang is cruciaal om verkiezingen te winnen. En met de steun van deze achterban zal Trumo proberen politiek gewin te halen dat hij nu wordt vervolgd. Dat lijkt te lukken, want Trump haalde 1,5 miljoen dollar aan donaties op. Vanuit politiek oogpunt zal hij zijn supporters munitie geven dat dit allemaal een complot is van de Democraten en om hem politiek monddood te malen. En zijn achterban zal met de vervolging zien dat er een inderdaad een complot tegen hun ‘wreker’ is om te zorgen dat hij geen president kan worden.

Maar dat is maar zeer de vraag. In de wet staat niets of iemand die vervolgd wordt niet meer aan de verkiezingen kan mee doen. Er zijn slechts twee voorwaarden om je als president kandidaat te stellen. Je moet in Amerika geboren zijn en je moet 35 jaar of ouder zijn. Iedereen met een strafblad of die een gevangenisstraf heeft uitgezeten kan zich gewoon kandidaat stellen. Het is uiteindelijk aan de kiezer of men deze persoon als president wil. En de achterban van Trump zal er waarschijnlijk geen probleem mee hebben dat Trump wordt vervolgd. Zij geloven niets van de aanklacht en zullen een eventuele veroordeling van Trump zien als een complot.

Maar Trump is gewoon een burger net als elke andere Amerikaan. Hij staat niet boven de wet. En mocht het niet tot een veroordeling komen dan zullen verschillende mensen zeggen dat Trump boven de wet staat en dat mensen met zoveel macht er mee wegkomen.

Om te zeggen of Trump veroordeeld wordt is te veel te vroeg. De rechtszaak kan wel eens heel lang gaan duren. Maar een voormalige president die wordt vervolgd is uniek. En Trump zal er vast nog wel even van wakker liggen. Maar niet de te lang, want zijn campagne gaat door.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Donald Trump/President Trump, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.