En de winnaar is…

Romney wil Obama verslaan

Er deed een radicale afgevaardigde van Texas mee die de centrale federale bank wil afschaffen. Er deed een voormalig senator van Pennsylvania mee die het vooral over het geloof en familiewaarden had. Er deed een Texaanse cowboy mee, een vrouw die zich positioneerde als de ‘Iron Lady’. Verder deed er een voormalig ambassadeur mee, maar hij was in de hele campagne onzichtbaar. Daarnaast deed er nog een zwarte voormalige pizzaboer mee. En er deed een voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en een schatrijke zakenman en voormalig gouverneur van Massachusetts mee. En die laatste kandidaat mag het op 6 november opnemen tegen president Obama.

Het is niet verrassend dat Mitt Romney, want over hem gaat het, de Republikeinse presidentiële nominatie wint. Het was eigenlijk al in het begin duidelijk dat hij de voorverkiezingen zou winnen. Romney is van alle kandidaten de meest gematigde kandidaat. Hij is niet extreem conservatief, zoals Michele Bachmann of Rick Santorum en is niet te radicaal, zoals Ron Paul. Daarnaast beschikt hij over een goede geoliede campagne en heel veel geld en dat is belangrijk tijdens een presidentiële campagne. Romney kan dan ook veel van zijn eigen vermogen in de race naar het Witte Huis stoppen.

De Democratische partij dacht al heel lang dat Mitt Romney de Republikeinse presidentskandidaat zou worden en nog voordat de eerste stem werd uitgebracht werden er al spotjes gelanceerd die negatief over Romney waren. Zo zou hij slecht voor de middenklasse zijn, had hij als hij president was de auto-industrie failliet laten gaan en was hij tegen de hervorming van Wall Street en zou hij ‘Obamacare’ afschaffen. Terwijl de Republikeinse kandidaten elkaar vooral zwart maakte in spotjes opende de Democraten al vroeg de aanval op Romney. De Democraten zagen Romney al in een vroeg stadium als de sterkste kandidaat tegen wie Obama het zou moeten opnemen.

Maar heeft Romney een kans tegen president Obama? Hij heeft zeker een kans, maar makkelijk zal het niet worden, maar dat geldt ook voor Obama.

Het probleem van Romney is dat hij al heel wat politieke manoeuvres heeft gemaakt, zowel als gouverneur van Massachusetts en als Republikeinse presidentskandidaat in 2008. Het belangrijkste probleem van Romney is dat hij nu totaal andere standpunten inneemt dan 4 jaar geleden iets waar de Democratische partij op zal blijven hameren.

Zo was Romney niet een fel tegenstander van abortus, maar om ook de conservatieve Republikeinse kiezers aan zich te binden is hij dat nu wel. Daarnaast voerde hij als gouverneur een gezondheidswet in die grote overeenkomsten heeft met de omstreden wet over hervorming van de gezondheidszorg die Obama invoerde. En zo zijn er standpunten, ten aanzien van immigratie en de creëren van banen waar Romney 4 jaar geleden anders over dacht dan nu. Daarnaast zal Romney veel moeite moeten doen om de conservatieve kiezers te overtuigen op hem te stemmen.

Het probleem waar president Obama mee te kampen heeft ligt voor de hand: de economische crisis. Alle Republikeinse kandidaten (als elkaar niet aanvielen) vielen Obama aan op het moeizame herstel van de Amerikaanse economie en de hoge werkloosheid.

Op het gebied van buitenlands beleid heeft president Obama het wel goed gedaan. Osama bin Laden is gedood en de Amerikaanse troepen zijn uit Irak terug getrokken, maar de oorlog in Afghanistan is nog steeds een hoofdpijn dossier.

Wie de winnaar op 6 november wordt is lastig te voorspellen, maar ik zet mijn geld toch op Obama, niet alleen omdat Obama het de afgelopen vier jaar volgens verschillende peilingen goed heeft gedaan. Zijn populariteitspercentage schommelt zo rond de 50 procent en Mitt Romney is zo vaak van standpunt verandert en hij heeft grote moeite de conservatieve Republikeinse kiezers aan zich te binden. Als deze groep kiezers niks in hem zien en zij blijven op 6 november thuis dan verliest Romney en krijgt Barack Obama zijn tweede termijn.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Abortus, Afghanistan, Herman Cain, Irak, Jon Huntsman, Michele Bachmann, Mitt Romney, Newt Gingrich, Nieuws/Amerika/VS, Rick Perry, Rick Santorum, Ron Paul en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.