Geen rode golf

De race om de meerderheid in het Congres is ontzettend spannend. En hoe wel de definitieve uitslag op zich laat wachten (het kan nog wel dagen duren) kunnen we wel een voorzichtige analyse maken en duiding geven over wat we nu weten.

De grote rode golf (red wave) komt er niet. De Republikeinen zullen waarschijnlijk de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden krijgen, maar de marge zal niet groot zijn.

De Democraten deden het beter dan verwacht. In de belangrijke strijd om een Senaatzetel won Democraat John Fetterman van de Republikeinse TV dokter Mehmet Oz. Dit is een belangrijke overwinning in deze swing state.

In Michigan won de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer haar herverkiezing van de door Trump gesteunde Tudor Dixon. In Colorado won de Democraat Michael Bennet zijn herverkiezing. Maar in Ohio verloor Democraat Tim Ryan de strijd om een Senaatszetel van de door Trump gesteunde JD Vance. En de voormalige woordvoerder van Trump, Sarah Huckabee Sanders, treedt in de voetsporen van haar vader, Mike Huckabee. Ze is gekozen als gouverneur van Arkansas.

In de races die we in dit artikel belichtte waren de uitslagen gevarieerd. Het lukte in Georgia de Democraat Stacey Abrams weer niet om de zittende Republikeinse gouverneur Brian Kemp te verslaan. Dit was de tweede keer dat ze het probeerde, maar kwam te kort.

In Texas lukte het Democraat Beto O’Rourke niet om de zittende Republikeinse gouverneur Greg Abbott te verslaan. O’Rourke verloor in 2018 nipt van Ted Cruz voor een Senaatszetel en zijn presidentscampagne strandde al snel in 2020. Texas is nog niet klaar voor een Democratische gouverneur.

De twee andere races werden al eerder beslist. Het lukte Sarah Palin niet om de voorverkiezing in Alaska te winnen. En Liz Cheney verloor in Wyoming haar voorverkiezing omdat ze voor de impeachment van Donald Trump stemde en plaats nam in de 6 januari commissie die de bestorming van het Capitool onderzoekt.

De race om de meerderheid in de Senaat is ontzettend spannend. Het zal wellicht, net als in 2020, aan komen op Georgia. De Republikeinse door Trump gesteunde footballster Herschel Walker neemt het op tegen de Democratische senator Raphael Warnock. Maar als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen haalt komt er een zogenoemde runoff. Dan nemen op 6 december Walker en Warnock het nog een keer tegen elkaar op.

In Florida werd gouverneur Ron DeSantis eenvoudig herkozen voor een tweede termijn. Dit zal hem vertrouwen geven voor een eventuele race voor het presidentschap in 2024. Donald Trump zal met interesse naar de overwinning van DeSantis hebben gekeken. DeSantis zal wellicht de grootste concurrent van Trump zijn voor de Republikeinse presidentskandidatuur. Trump maakt op 15 november een “big announcement.”

De rode golf waar de Republikeinen op hadden gehoopt komt er niet. De Republikeinen winnen wel de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar niet met een groot aantal zetels, wat ze wel hadden verwacht. En veel kandidaten die de uitslag van 2020 ontkennen en die ongefundeerde claim dat er sprake was van grootschalige fraude verloren hun verkiezing. Maar deze midterms hebben laten zien dat elke stem telt, want de marges zijn erg klein.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Donald Trump/President Trump, Georgia, Haley Barbour, Huis van Afgevaardigden, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC, Sarah Palin en getagged met , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.