Landelijke politieke kaart

Over een jaar gaat Amerika naar de stembus. De race zal gaan tussen president Trump en één van de Democratische kandidaten die nu nog in de race zijn. De presidentsverkiezingen zijn altijd een spektakel en spannend. Maar als je naar de geografische politieke kaart van Amerika kijkt zijn er veel dingen die min of meer vast staan. Op voorhand kun je al zeggen welke staten Democratisch zijn en welke Republikeins zijn. De presidentskandidaten zullen daar ook nauwelijks campagne voeren omdat ze weten dat winst in die staten verzekerd is op de verkiezingsdag. Het kan anders lopen, zoals in 2016. Staten die altijd Democratisch stemmen, zoals Wisconsin en Michigan gingen verrassend, ook als was het verschil klein, naar de Republikeinse presidentskandidaat.

In dit artikel bekijken we de landelijke politieke kaart van Amerika. We maken een onderscheid tussen het noorden en het zuiden. Daarnaast maken we een onderscheid tussen staten in het oosten en het westen. We kijken naar de verschillen tussen stad en platteland en we kijken naar de staten die een uitzondering zijn; de zogenoemde swing states.

Noord vs Zuid

Tot 1964 waren de Democraten altijd verzekerd van winst in een aantal zuidelijke staten. Maar toen was daar ineens Barry Goldwater, senator van Arizona. Goldwater was een conservatief, maar verloor in 1964 als de Republikeinse presidentskandidaat kansloos van president Lyndon B. Johnson. Maar vanaf toen werd het zuiden van Amerika meer Republikeins. Dat is nog steeds zo. Staten als South Carolina, Georgia en Alabama zijn voor een Republikeinse presidentskandidaat een zekerheid. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen. In 1976 werd de onbekende Democraat Jimmy Carter uit het zuidelijke Georgia president.

Maar de scheiding tussen noord en zuid is duidelijk. De afkeer van de landelijke overheid in Washington D.C.is in het zuiden voelbaar. Dat heeft onder andere te maken met de verloren Burgeroorlog. En Republikeinen zijn van oorsprong voor een kleine overheid. Staten als Alabama, Mississippi en Georgia zijn Republikeinse bolwerken. In het noorden zijn staten als Maine, New York en New Jersey staten die tijdens de presidentsverkiezingen altijd Democratisch stemmen.

Oost vs. West

De landelijke politiek kaart kan ook worden onverdeeld in oost en west. Al jaren stemmen de inwoners van staten aan zowel de oostkust en de westkust Democratisch, Staten als New Hampshire, Massachusetts en Vermont zijn staten die een Democratische presidentskandidaat altijd eenvoudig wint. Aan de westkust stemmen de staten Californië, Oregon en Washington ook al jaren Democratisch.

De staten die niet op het vaste land liggen, Alaska en Hawaï , worden tijdens de presidentsverkiezingen altijd verdeeld. Alaska stemt Republikeins, terwijl Hawaï Democratisch stemt.

Stad vs. Platteland

Er kan ook een onderscheid worden gemaakt tussen stad en het platteland. Over het algemeen stemmen mensen die in een grote stad wonen of vlak daar buiten Democratisch. Mensen die op het platteland wonen stemmen Republikeins. Dat gaat niet altijd op, want een staat als Nevada, die voor het grootste gedeelte uit woestijn en platteland bestaat wisselt nogal in stemgedrag. Maar mensen in steden, zoals Los Angeles, Boston, Portland (in beide staten), San Francisco en New York stemmen Democratisch. In staten die een groot platteland hebben, zoals Wyoming, Kansas, Nebraska en Oklahoma stemmen de inwoners Republikeins. Colorado dat tussen deze staten ligt ingeklemd is dan weer een uitzondering

Uitzonderingen

Staten waarvan het lastiger is te voorspellen of een Democratische of een Republikeinse presidentskandidaat daar wint, zijn de zogenoemde swing states, Dit zijn in verkiezingsjaren vrijwel altijd de zelfde staten. Florida, Virginia en Ohio zijn zulke staten. Florida is een grote staat met veel kiesmannen, heeft veel platteland, maar ook grote steden als Orlando, Miami en Tampa. Het is dus lastig om te voorspellen wie deze staat wint. In 2008 en 2012 wist een Democraat hier te winnen, maar in 2000 (naar tussenkomst van het Hooggerechtshof) 2004 en 2016 won de Republikeinse presidentskandidaat. Voor een staat als Virginia geldt hetzelfde. Ohio, onderdeel van de Rust Belt met staten als Pennsylvania, Indiana en Michigan is ook een belangrijke om te staat om te winnen. Het is namelijk in de recente geschiedenis nog nooit voor gekomen dat een presidentskandidaat in het Witte Huis kwam zonder Ohio te winnen. Ohio is dus een must win voor elke presidentskandidaat.

Er zijn altijd uitzonderingen, maar over het algemeen gaat de scheiding tussen noord en zuid, oost en west en stad en platteland tijdens de presidentsverkiezingen op. En kun je van te voren met grote zekerheid voorspellen of de staat naar de Democratische of Republikeinse presidentskandidaat gaat of niet. Maar, zoals vaak in de politiek geldt, niets is zeker. Lees ook het artikel over blauwe en rode staten.

Over Focus on America

Op deze website zijn wekelijks artikelen, video's, cartoons en nog veel meer te vinden over de Amerikaanse politiek. Je kunt je reactie achter laten of berichten delen via Facebook, Twitter, WhatsApp of per email. Wil je op de hoogte blijven? Abonneer je dan of volg Focus on America op Facebook (FocusonAmerica.net), Twitter (@focusonamerica), LinkedIn (focusonamerica) of stuur voor meer informatie, presentaties en lezingen een email naar focusonamerica@hotmail.com.
Dit bericht werd geplaatst in Democraten/Democratische partij/DNC, Nieuws/Amerika/VS, Republikeinen/Republikeinse partij/GOP/RNC en getagged met , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.